Adózás munkavállalóként

Két dolog biztos.

 

A h.. és az adók. Szokták mondani... Mi itt az utóbbira, magánszemélyként szükséges kötelességünknek eleget téve, vagyis, az Adózásról ejtenénk pár szót.

 

Angliában, ahogy biztos az adó, úgy a dátumok is biztosak, így egy adóév itt minden év Április 05.ei dátummal ér véget, és értelem szerűen minden év Április 06.-ával veszi kezdetét.

 

Értelmezése:

 

Angliában az adóévet kis csúsztatással kell számolni, hiszen, ha pl 2016 március hónapot írunk éppen, akkor a következő adózási év értelem szerűen 2016-2017.es év lesz. (míg ugye magyarországon ez Januártól -Decemberig tart, és május 20.ig kell bevallani)

A bevallási határidő anglíában a következő év január 31. Tehát van 9 hónapunk -ellentétben a magyar 5 hónappal- hogy adónkat bevalljuk.

Az adónk bevallását személyesen nekünk nem kell intéznünk -mint magyarországon- mert itt a munkáltató automatikusan megcsinálja, és be is küldi jó esetben. (azért kérdezzünk rá, biztos ami biztos)

 

P60

 

Jó esetben munkvállalóként Április végével, de legkésöbb Május végéig minden munkavállalónak meg kell kapnia a munkaadójától az itt használatos un: P60-as nyomtatványát.

 

Ennek a nyomtatványnak tartalmznia kell (egyébként, ha nem kézzel töltik ki, akkor a könyvelőprogram kitölti a szükséges adatokat, de azért érdemes átnéznünk mindíg) az évközben levont adó mértékét, az NI járulék mértékét, és hogy mennyi volt adott évben az össz jövedelmünk.

 

P45

 

Ha év közben elhagyjuk a munkahelyünket, mert jobb munkalehetőséget kaptunk vagy találtunk, akkor a "régi" munkáltatótól egy un: P45-ös nyomtatványt kell kapnunk, amely hasonló adatokat tartalmaz mint a P60, csak értelem szerűen tört időszakra vonatkoztatva.

Ezzel a kapott nyomtatvánnyal kell elmennünk az új munkahelyünkre, és leadnunk azt, hogy az adózási folytonosságot magunk részére biztosítani tudjuk.

 

Payslip

 

Ez a "nyomtatvány" amelyet minden hónapban legalább egyszer meg kell, hogy kapjunk. Ha nem kapunk ilyet a munkaadónktól, kérjük el.

Ha nem ad, akkor általában két oka van ennek:

 

1. Nem vagyunk bejelentve, és sumákol az illető

2. Be vagyunk jelentve, csak az adminisztráció csúszik, vagy hiányos a munkavállaló felé.

 

Mindenesetre járjunk utána. Ha bármi kérdése felmerül ezt illetően, tanácsadásért írjon nekünk, készséggel utána járunk a dolognak.

 

 

 

Personal Allowance

 

Az adómentességi határ. Aki Angliában munkavállaló, az  jogosult az adómentességi határ igénybevételére.

Az angol kormány minden adó évben változtatja, módosítja ennek mértékét, jelenleg a 2017-2018-es évre az adómentességi határ a következőképpen van meghatározva:

 

Personal allowance:       0%       11.500 fontig

Basic tax rate:                20%      11.501 – 45.000 Font éves jövedelem között

Higher tax rate:              40%      45.001- 150.000 Font éves jövedelem között

Additional tax rate:        45%      150.001 Font éves jövedelem felett

 

 

Jó hír,

 

hogy van itt is adóvisszaigénylés, ami azt jelenti, hogy P60-as nyomtatványunk kézhezvételét követően érdemes utána járnunk, hogy a munkaadónk, jól számolt e, és hogy megfelelő mennyiségű pénzt adóztunk e le.

 

Ha kevesebbet, mint amennyit kellett volna, az nem jó, mert kamatozhat, így szükséges gyorsan utána járni, lehet részletfizetést is kérni, nincsen ezzel gond, nem kell megijedni. Ha szüksége van ezzel kapcsolatban segítségre, keressen nyugodtan minket elérhetőségeinken.

 

De nyugodtan keressen bennünket akkor is, ha éppen túlfizetése van, mi abban is készséggel tudunk a segítségére lenni... :-)

 

 

Ha már visszaigénylés,

 

akkor van pár olyan dolog, illetve költség, amely segítségünkre lehet adóalapunk csökkentésében.

 

Olyan dolgokat számolhatunk csak el, amelyek a munkavégzésünkhöz elengedhetetlenűl szükséges.

 

Pl: Üzemanyag költség (ha pl saját autónkkal járunk mondjuk egyik munkavégzési helyről a másikig, és a munkáltatónk ezt nem térítette meg, és hasonlók)

 

vagy munkaruha, tagdíjak, (itt csak azok a tagdíjak számolhatóak el, amelyeket a HMRC jóváhagyott! ezek listája itt található:

https://www.gov.uk/government/publications/professional-bodies-approved-for-tax-relief-list-3

 

aztán leírható az adóból még a szerszámok, a külföldi utak, -itt azért kell útnyilvántartást vezetni-

(ha szüksége van útnyilvántartó nyomtatványra, igényeljen tőlünk egyet, vagy töltse le ügyfélfiókunkból)

 

és szükséges még itt megjegyezni a háztartási költségeket is, amelyek 4.- fontos átalány díjban elszámolhatóak, ha csak otthoni munkát folytat.

 

További, bővebb információkért ne habozzon megkeresni bennünket!

Print Print | Sitemap Recommend this page Recommend this page
Copright 2014 - 2018 © Simfalogic Accountancy Ltd Phone: +3670-550-28-04; +44 (0) 140-337-29-12; Fax +44 (0) 134-252-3133; Mobile: +44 (0) 7550-51-44-79; +44 (0) 7550-14-1337; Email: angolkonyveles@simfalogic.co.uk; angolkonyveles@gmail.com